Το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 η χορωδία του σχολείου μας, καθώς και απόφοιτοι, συμμετείχαν σε συναυλία με την χορωδία του Centenary College από τη Λουιζιάνα των Ηνωμενων Πολιτειών Αμερικής. Τα παιδιά ενθουσιαστηκαν με τον χώρο, με τη χορωδία από την Αμερική και μίλησαν με τους Αμερικανούς, ανταλλαζοντας κουλτούρες και ενδιαφέροντα. Τη χορωδία διεύθυνε ο μαέστρος και δάσκαλος της μουσικής του σχολείου μας Γιώργος Σιτώτης. Στη συναυλία παρευρέθηκαν εκπαιδευτικοί του σχολείου και ο διευθυντής του σχολείου, κος Οικονόμου Χριστόφορος.
Category Archives: Μουσική
Όμιλος “Μουσικά Σύνολα”
Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Όμιλος Μουσικών Συνόλων του σχολείου μας. Ο Όμιλος αυτός λειτουργεί κάθε Τετάρτη 4.30 μ.μ. έως 6.00 μ.μ. (2 διδακτικές ώρες) υπό την καθοδήγηση του καθηγητή μουσικής και βραβευμένου μαέστρου κου Γιώργου Σιτώτη, καθώς και της δασκάλας του Α2 τμήματος του σχολείου μας, μουσικό, δασκάλα χορωδίας και τραγουδίστρια του Φωνητικού Συνόλου Chores (κόρες) κας Κωνσταντίνας Αγγελοπούλου.
Η ανταπόκριση των μαθητών μας είναι τεράστια και πέρα από κάθε πρόβλεψη! Μέσα στο μήνα Νοέμβριο, τα Μουσικά Σύνολα θα χωριστούν σε δύο ξεχωριστές ομάδες, μία ομάδα χορωδίας, με μαέστρο την κα Αγγελοπούλου Κωνσταντίνα, καθώς και μία ομάδα ορχήστρας, με μαέστρο τον κο Γιώργο Σιτώτη.
Ο Όμιλος “Μουσικών Συνόλων” λειτουργεί σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 102939/ΓΔ4/2022 όπως δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 4509/Β/25-8-2022.
Κατασκευή σαντουριού
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείου Μεταμόρφωσης, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος e-twinning με τίτλο BeAT Music (Beautiful Activities Through Music) δημιούργησαν σαντούρια, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά (παλιά συρτάρια, παλιές χορδές ή πετονιές, ξύλα, βιδοθηλιές, ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια). Ο ενθουσιασμός τους για τον ποιοτικό ήχο του αποτελέσματος ήταν διάχυτος στους χώρους του σχολείου, κάνοντας τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων να ζητούν από τον υπεύθυνο καθηγητή της μουσικής, κύριο Γιώργο Σιτώτη, να κατασκευάσουν και εκείνοι τα ίδια όργανα, στα πλαίσια του μαθήματός τους. Οι υπεύθυνες καθηγήτριες πληροφορικής κυρία Ελένη Διονυσοπούλου και αγγλικών κυρία Παναγιώτα Γραμμένου συμμετείχαν και υποστήριξαν την δράση αυτή με τεχνικές λεπτομέρειες επικοινωνίας και υποστήριξη της μετάφρασης των κειμένων στα αγγλικά.
Μουσικές δράσεις
Ακορντεόν
Η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου επιφύλαξε μια έκπληξη στους μαθητές και στις μαθήτριες όλου του σχολείου μας. Γνώρισαν το ακορντεόν! Μέσα από το μάθημα της μουσικής, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είδαν από κοντά ένα κλασικό ακορντεόν, έμαθαν για την ιστορία του, τα είδη των ακορντεόν, την τρόπο παραγωγής του ήχου του και άκουσαν τον μουσικό του σχολείου μας καθηγητή Μουσικής κο Γιώργο Σιτώτη που τους έπαιξε γνωστές μελωδίες και τραγούδια. Ο ενθουσιασμός τους ήταν διάχυτος στους διαδρόμους του σχολείου! Ελπίζουμε να μεταλαμπάδευσαν τις γνώσεις τους στους μεγαλύτερους και υποσχόμαστε για επιπλέον μουσικές «συναντήσεις»!!!
Χελιδονίσματα
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 τμήματος του σχολείου μας γιόρτασαν την έλευση της Άνοιξης κατασκευάζοντας χελιδόνες και τραγουδώντας τα παραδοσιακά χελιδονίσματα. Τα χελιδονίσματα, γνωστά και ως «κάλαντα της Άνοιξης», αποτελούσαν μέρος της παράδοσης για πολλά χρόνια, έως ότου η πλειοψηφία του Ελληνικού πληθυσμού μεταναστεύσει στις μεγάλες πόλεις. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια επαναφοράς των λαϊκών παραδόσεων μέσω των τεχνών. Το μάθημα της μουσικής, σύμφωνα με τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών, ακολουθεί τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας, κάτι που οι μικροί μας μαθητές το χαίρονται! Η κατασκευή της χελιδόνας έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της μουσικής την 1η μέρα του Μάρτη (2022).
Κούκε έλα εδώ
Ένα τραγουδάκι από τους μαθητές της Α’ τάξης
Εκπαιδευτική επίσκεψη – Σαντούρι
6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη της εκτελέστριας σαντουριού Ελένης Οικονόμου, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021, στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων. Οι μαθητές/μαθήτριες των τάξεων Ε1, Ε2, Στ1, Στ2 και Γ, αφού συνομίλησαν με την εκτελέστρια, απόλαυσαν τον ήχο του σαντουριού στα τραγούδια που εκτέλεσε η μουσικός.
Οι μαθητές/μαθήτριες των παραπάνω τάξεων έμαθαν για την καταγωγή του οργάνου, τον τρόπο εκτέλεσης, τα υλικά κατασκευής και άλλα. Με την λήξη της παρουσίασης, που κράτησε 15 λεπτά για κάθε τάξη, οι μαθητές/μαθήτριες εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το όργανο και τον «μαγικό» (κατά γενική ομολογία) ήχο του.
Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα (αποστάσεις, μάσκες, ψεκασμός καρεκλών ανάμεσα στις παρουσιάσεις, αερισμός αίθουσας κτλ.).