Επίσκεψη στο δημαρχείο της Μεταμόρφωσης

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα της ενότητας «Ζούμε μαζί» οι μαθητές των δύο τμημάτων της Γ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μεταμόρφωσης προγραμμάτισαν επίσκεψη στο δημαρχείο της πόλης μας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24/10/2022.

Οι μαθητές, σαν μικροί δημοσιογράφοι, έθεσαν ερωτήματα στον δήμαρχο κ. Στράτο Σαραούδα και ξεναγήθηκαν στις διάφορες υπηρεσίες του δήμου. Παρακάτω παρατίθενται οι ερωτήσεις των μαθητών καθώς και οι απαντήσεις του δημάρχου.

1η Ερώτηση

Μπορεί ο δήμος να φτιάξει τα πεζοδρόμια που είναι χαλασμένα, γιατί κάποιοι δημότες μπορεί να σκοντάψουν και να χτυπήσουν ;

Απ.: Ο δήμος ήδη επισκευάζει τα πεζοδρόμια, αλλά δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί. Το σχέδιο των δρόμων είναι από το 1971. Υπάρχει ένα σχέδιο, το ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), για μονοδρομήσεις στο 80% της πόλης και για πεζοδρομήσεις κάποιων δρόμων ήπιας κυκλοφορίας ώστε να λυθεί το πρόβλημα της κυκλοφορίας και των χώρων στάθμευσης. Γενικά με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το 1/3 της πόλης θα γίνει καινούριο.

Οι παιδικές χαρές είναι όλες πιστοποιημένες με ΙSO  για την ασφάλεια των παιδιών. Θα γίνει ακόμη μία παιδική χαρά στη συμβολή των οδών Χλόης και Βαλαωρίτου, στο οικοδομικό τετράγωνο 72.

2η Ερώτηση

Πότε ο δήμος θα τελειώσει με  την ανακαίνιση του κολυμβητηρίου; Αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε σε άλλα κολυμβητήρια .

Απ.: Έγινε ολική ανακαίνιση του κολυμβητηρίου με τις βοηθητικές αίθουσες (αποδυτήρια, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων). Στις αρχές Νοεμβρίου θα παραδοθεί το έργο και μετά θα γίνει η αδειοδότηση.

3η Ερώτηση

Πότε θα φτιάξετε ποδηλατοδρόμους ; γιατί:

Α) μας αρέσει πολύ να κάνουμε ποδήλατο

Β) για να είμαστε πιο ασφαλείς με τα ποδήλατα

Γ) η πόλη  μας θα έχει λιγότερα καυσαέρια

Απ.: Στο ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) είναι μέσα και οι ποδηλατόδρομοι αλλά δεν θα έχουν ενιαία μορφή. Το σχέδιο αυτό περιμένουν να εγκριθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

4η Ερώτηση

Θα φυτέψει ο δήμος και άλλα δέντρα και λουλούδια για να έχουμε περισσότερο οξυγόνο και για να είναι πιο όμορφη η πόλη μας ;

Απ.: Ήδη φυτεύτηκαν στην τριετία 150 δέντρα αλλά θα φυτευτούν κι άλλα.

5η Ερώτηση

Θα φτιάξετε αθλητικές εγκαταστάσεις με γήπεδα, τοίχο αναρρίχησης , στάδιο και πίστα για skateboard ;

Απ.: Ναι, αρκεί να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι. Ο δήμος έχει αγοράσει το κτήμα Λαμπάκη (4,5 στρέμματα). Θα αγοράσει το κτήμα Κουτσουμπέλη απέναντι από τον Στεργίου  και το οικόπεδο στην Μποφίλια όπου έπεσε η πολυκατοικία στον σεισμό του 1999. Νοίκιασε και τον χώρο δίπλα στο καινούριο Λύκειο στη Μποφίλια όπου θα φτιάξουν γήπεδο «μπαλόνι» ή αλλιώς αεροφερόμενο γήπεδο (κρατάει τη μορφή του με τον αέρα που διοχετεύουν μέσα).

6η Ερώτηση

Ποιες υπηρεσίες διαθέτει ο δήμος;

Απ.: Διαθέτει τις διευθύνσεις:

Οικονομικό

Τεχνική υπηρεσία

Καθαριότητα

Κοινωνικής Πολιτικής

Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού

7η Ερώτηση

Μπορείτε να μας ξεναγήσετε σε κάποιες υπηρεσίες που υπάρχουν σε αυτό το κτίριο;

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε όλους τους ορόφους του κτιρίου.

-1 όροφος: Τεχνική Υπηρεσία

Ισόγειο: Δημοτολόγιο, Ληξιαρχείο, Τηλεφωνικό Κέντρο, Λογιστήριο, Τμήμα Προμηθειών και Πρωτόκολλο

1ος όροφος: Γραφείο Προσωπικού και Γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου. Στο αίθριο γίνονται οι πολιτικοί γάμοι.

2ος όροφος: Οικονομικό Τμήμα

3ος όροφος: Γραφείο Δημάρχου, Γραφείο Τύπου και Γραφείο Προγραμματισμού και Πληροφορικής

Επιπλέον οι μαθητές ρώτησαν για τα αδέσποτα ζωάκια. Ο δήμαρχος απάντησε ότι ο δήμος φροντίζει 40 αδέσποτα σκυλάκια στα οποία έχουν βάλει τσιπάκι, τα ταΐζουν, τα πηγαίνουν στον γιατρό και με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, αν χρειαστεί, και στις αρχές του Δεκέμβρη θα γίνει «ημέρα υιοθεσίας» για όποιον ενδιαφέρεται να υιοθετήσει κάποιο αδέσποτο.

Στην ερώτηση αν μπορεί ο δήμος να κάνει ζωολογικό κήπο, ο δήμαρχος απάντησε ότι κάτι τέτοιο ο δήμος δεν μπορεί να κάνει.

Οι μαθητές επίσης ζήτησαν περισσότερες ράμπες για τους αναπήρους.

Όμιλος “Μουσικά Σύνολα”

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Όμιλος Μουσικών Συνόλων του σχολείου μας. Ο Όμιλος αυτός λειτουργεί κάθε Τετάρτη 4.30 μ.μ. έως 6.00 μ.μ. (2 διδακτικές ώρες) υπό την καθοδήγηση του καθηγητή μουσικής και βραβευμένου μαέστρου κου Γιώργου Σιτώτη, καθώς και της δασκάλας του Α2 τμήματος του σχολείου μας, μουσικό, δασκάλα χορωδίας και τραγουδίστρια του Φωνητικού Συνόλου Chores (κόρες) κας Κωνσταντίνας Αγγελοπούλου.

Η ανταπόκριση των μαθητών μας είναι τεράστια και πέρα από κάθε πρόβλεψη! Μέσα στο μήνα Νοέμβριο, τα Μουσικά Σύνολα θα χωριστούν σε δύο ξεχωριστές ομάδες, μία ομάδα χορωδίας, με μαέστρο την κα Αγγελοπούλου Κωνσταντίνα, καθώς και μία ομάδα ορχήστρας, με μαέστρο τον κο Γιώργο Σιτώτη.

Ο Όμιλος “Μουσικών Συνόλων” λειτουργεί σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 102939/ΓΔ4/2022 όπως δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 4509/Β/25-8-2022.

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2022

Στο πλαίσιο της εναρμόνισης του εορτασμού της 9ης Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2022 με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, με κοινό σύνθημα «ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα, ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ» και στόχο την ανάδειξη της ωφελιμότητας της άθλησης στη σωματική και πνευματική υγεία εφ’ όρου ζωής, το σχολείο μας, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής ΠΕ11, κας Γεωργίας Γιαννοπούλου, συμμετείχε  σε αθλητικές δραστηριότητες. Τα παιδιά του σχολείου μας έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια, συμμετείχαν σε αθλήματα, είδαν ταινίες σχετικές με το αθλητικό ιδεώδες και έτρεξαν 2022 μέτρα (συμβολίζοντας το τρέχον έτος), γύρω από το αλσύλλιο της αυλής μας. Η μέρα κύλησε ομαλά και οι μαθητές / μαθήτριες του σχολείου εξέφρασαν την χαρά τους για όσα γνώρισαν και βίωσαν, ενώ έδωσαν ραντεβού για «έναν ακόμα γύρο» στον αγώνα δρόμου «Αρβανίτεια» που διοργανώνει φέτος ο Δήμος Μεταμόρφωσης, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022.  

Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής ΠΕ11 κα Γεωργία Γιαννοπούλου οδηγεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στο αγώνα αντοχής των 2022 μέτρων, περιμετρικά του αλσυλλίου της αυλής του σχολείου μας.

Εκπαιδευτικά Βίντεο

1. Η Λία και η τελεία !!!!

https://video.link/w/omC2b

Πίστεψε στον εαυτό σου !!!!!

2. Ο νόμος του Μέρφυ

https://video.link/w/z4V1b

Μήπως να το ξανασκεφτούμε, όταν λέμε ότι είμαστε άτυχοι ;

3. Το ντόμινο της συμπεριφοράς

https://video.link/w/TuC2b

Προσέχω τη συμπεριφορά μου για να αποφύγω το ντόμινο και να μην πληγώνω όσους αγαπώ !!!!

4. Ένα παραμύθι : Η εχθρόπιτα

https://video.link/w/K610b

Τι αξίζει περισσότερο; Να έχουμε εχθρούς; ή να προσπαθήσουμε να κάνουμε φίλους;

5. Το ντροπαλό χταπόδι

https://video.link/w/ayC2b

Δραστηριότητα:

Υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι ντροπή; Για σκέψου…..       

Τι έκανε το ντροπαλό χταπόδι για να αντιμετωπίσει την ντροπή του; ………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Τι θα έκανες εσύ; ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

6. Ο Δράκος του θυμού

Δες το βίντεο και μετά κάνε ένα δικό σου πλάνο

https://video.link/w/nxC2b

Φέρε στο μυαλό σου  κάτι που σε θυμώνει πολύ από τους συμμαθητές σου και σκέψου με ποιον τρόπο θα το αντιμετώπιζες, καταπολεμώντας το θυμό που ξεσπά ορισμένες φορές.

Τι θα έκανες για να ηρεμίσεις και να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα; ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

7. Το νησί των συναισθημάτων

https://video.link/w/fwC2b

Μόλις παρακολούθησες κάτι όμορφο  για την αγάπη. Στο βίντεο  αυτό όλοι παραμελούσαν την αγάπη και ο καθένας κοιτούσε τον εαυτό του. Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι παραμελούμε τα θέλω των ανθρώπων που αγαπάμε και αυτό τους κάνει να αισθάνονται άσχημα. Για παράδειγμα ο Γιαννάκης θέλει συνεχώς να παίζει κυνηγητό, ενώ ο Κώστας κρυφτό. Ο Κώστας κάνει το χατίρι στο φίλο του να παίζουν κυνηγητό αλλά ο Γιάννης δεν κάνει ποτέ το χατίρι του Κώστα. Πως πιστεύεις, ότι νιώθει ο Κώστας; Μπορείς να σκεφτείς μερικά παραδείγματα από τη δική σου ζωή σου, που παραμελείς τα θέλω των άλλων;

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

8. Οι πατάτες

https://video.link/w/5xC2b

Ρίξε μια ματιά σε αυτό το βιντεάκι.

2.jpg

Και μετά …

Τι θέλει να μας πει αυτό το βίντεο ;

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Οι πατάτες έχουν ρόλο συμβολικό .  Ποιοι θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με τις πατάτες; 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

9. Ρατσισμός

https://video.link/w/PxC2b

Παρακολούθησε  αυτό το βίντεο. Έπειτα απάντησε στην ερώτηση.

Κάποια παιδιά ίσως να κοροϊδεύουν άλλα παιδιά, ίσως επειδή δεν καταλαβαίνουν, ότι έτσι τα πληγώνουν, ή επειδή με αυτόν τον τρόπο μπορεί εκείνα να νιώθουν καλύτερα από τους άλλους.

Θα πρέπει όλοι όμως να μάθουν  τη σωστή συμπεριφορά. Όπως είδες και στο βίντεο κανείς δεν κοροϊδεύει, αν δε του μάθουν, να το κάνει αυτό! Ίσως όμως ακόμα κι αν κάποιος έχει μάθει να συμπεριφέρεται έτσι, να μπορεί να αλλάξει, αν του διδάξουν την καλή συμπεριφορά ή αν οι φίλοι του τον συμβουλεύουν! 

Εσύ τι θα έλεγες σε κάποιον συμμαθητή σου, που κοροϊδεύει κάποιο παιδί,  ώστε να του αλλάξεις αυτή τη συμπεριφορά και να του μάθεις τη σωστή; Στην αρχή μπορεί να θυμώσεις  αλλά μην τα βάλεις μαζί του ! Σκέψου ότι ίσως να έχει λάθος πρότυπα.. Προσπάθησε να του εξηγήσεις το σωστό.  Μπορεί να μην είναι πολύ εύκολο! Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω κόπο από σένα!!

Πες μερικά επιχειρήματα με τα οποία θα προσπαθούσες να του αλλάξεις συμπεριφορά!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

10. Εκφράζω τα συναισθήματά μου

https://video.link/w/zwC2b

Δες αυτό το βίντεο και δώσε προσοχή από το σημείο 2.57

σ.jpg

Για ποιο λόγο πιστεύεις, ότι πρέπει να εκφράζουμε και να κάνουμε σαφή τα αληθινά μας συναισθήματα;

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Κοινωνικές Ιστορίες της Carol Gray

25η Μαρτίου 1821

Με την ευκαιρία της εθνικής μας γιορτής, θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους ενδιαφέρον εκπαιδευτικό υλικό για την ελληνική επανάσταση και τους ήρωές της, καθώς και έξυπνα διαδραστικά παιχνίδια!Ελπίζουμε να σας αρέσουν.

 • Βίντεο: «Χρονικό του 1821», Δημοτικό Σχολείο Νέας Φώκαιας
 • Βίντεο: «Ελληνική ιστορία – Μορφές και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης 1821 – 1829», Μουσείο Μπενάκη
 • Ιστολόγιο από τους εκπαιδευτικούς των εκπαιδευτηρίων Φραγκή: «Παιχνίδια με τους ήρωες του 1821»

http://e-edufragi.blogspot.com/2019/03/1821.html

 • Ζωγραφίζω την Ελληνική Σημαία

 https://www.xn--kxadfld7dtbug.com/%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA-%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE_1186.html

Προτάσεις για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι

Τώρα που έκλεισαν τα σχολεία κάθε γονιός προβληματίζεται πώς θα απασχολήσει τα παιδιά του στο σπίτι με δημιουργικό τρόπο. Παρακάτω σας προτείνουμε κάποιες χρήσιμες ιστοσελίδες:

 • Στη σελίδα http://ts.sch.gr/software υπάρχει Online Εκπαιδευτικό Λογισμικό Α΄Βάθμιας & Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης που δημιουργήθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
 • Στον Ιστότοπο του Φωτόδεντρου για το Δημοτικό https://micro.photodentro.edu.gr/primary/ θα βρείτε προσομοιώσεις, οπτικοποιήσεις, πειράματα, ασκήσεις, εκπαιδευτικά παιχνίδια, χάρτες, εικόνες, ηχητικά, χρονογραμμές κ.ά.
 • Στον ιστότοπο Φωτόδεντρο Εκπαιδευτικά Βίντεο (photodentro.edu.gr/video) θα βρείτε 1.000 εκπαιδευτικά βίντεο μικρής διάρκειας.
 • Στον ιστότοπο Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία  (ebooks.edu.gr), θα βρείτε όλα τα σχολικά βιβλία σε διάφορες ψηφιακές μορφές.
 • Στον ιστότοπο http://www.jele.gr/ θα βρείτε δραστηριότητες μαθηματικών για τις μικρότερες τάξεις.
 • Στον ιστότοπο https://anoixtosxoleio.weebly.com/ θα βρείτε εκπαιδευτικό υλικό για την Ε΄και τη Στ΄τάξη.
 • Στον ιστότοπο https://online.seterra.com/el θα βρείτε ένα παιχνίδι γεωγραφίας στα ελληνικά
 • Στον ιστότοπο https://www.gcompris.net/index-el.html θα βρείτε το GCompris, ένα ανοιχτό λογισμικό με δραστηριότητες για πιο μικρά παιδιά.
 • Στον ιστότοπο studio.code.org θα βρείτε πολλά παιχνίδια εκμάθησης βασικών εννοιών προγραμματισμού.

Μην ξεχνάμε όμως, ότι η καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου στο σπίτι θα είναι το διάβασμα βιβλίων (η πρόταση αφορά μικρούς και μεγάλους).